Singel teknik. tips att klara båten ensam.

kim orhedens billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)
55° 34' 59.8548" N, 12° 54' 53.1792" E

Kära vänner... vi som seglar ensamma, finner på olika tips, att klara oss själva.
Jag önskar starta en tips grupp.

Några rubrker:
Bästa sättet att sätta segel.
Kan man leda fallen till sitbrun är det en fördel, Kanske med hjälp av avlastare och vinch.
Jag har en lina från rodret runt masten och tillbaka i en slinga. Jag kan få båten att lova upp i vind genom att
dra i linan. Men det kan ändå vara svårt i Öresund, som kan vara groppigt värre.

..Ta ner segel
liknande problem, mina Lazyz håller seglen på plats.
Såg en som hade en extra lina att dra ser seglet..

...Att reva segel..
Mitt stor segel revas vid masten. där jag har 1:a och 2:a rev på bommen.
Enklast vore ett typ arken rev med en lina till sittbrunn.
Och naturligt vis rull genua.

manöver i hamn? i hård vind? utan motor?
God hjälp av dem som har extra fångstlinor från brygga till pollare. Kan man fånga en lina som styr in båten.
Jag har en båtshake med fäste för en hake, Kan man f den på plats, känns allt lugnare.
Hård vind kan vara svårt att manövra i en trång hamn. Att hitta en pollare med vinden mot sig, är en bra början.
Man får tid att tänka och att kanske vänta.

..Utan motor.. sånt kan hända.. behåll en fock uppe, den kan lätt släppas men ger styrfart.

...Ankring och att ta upp ankare..
Kan ankring ske från sittbrunn?
Om jag ska ankra efter en kust, i en vik, kan jag hänga ut ankaret och segal båten långsamt tills ankaret tar.
Om ankaret i fören ska upp, lägg en tamp med en hake, och lyft ankaret från sittbrunn, jag brukar låta det hänga, tills jag kommer till mer fria vatten, ankaret blir renspolat och jag kan ta upp det tryggt.

Några inledande tankar, som de flesta säker provat.
Men kanske har du egna knep, tips att dela med oss.

God vind Kim

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Trine Søes billede

Singlesejlads kræver forberedelse og omtanke i min verden. I 2011 sejlede jeg nogle gange i vores Maxi Magic alene. Den ene gang var gennem Bøgestrømmen (Fra Kalvehave Havn til Dragør Lystbådehavn. Jeg startede med at studere søkortet for området, da der var en del kompasafmærkningen og topstager, der skulle følges nøje.

Jeg sejler kun med genua eller storsejl, når jeg sejler alene - jeg skal kun have så meget sejl, at jeg hurtigt og sikkert vil kunne få det ned.

Selvstyreren er den sande ven, når sejl skal sættes eller bjærges. Det sikrer, at båden holdes i vindøjet. Den kan også give dig en pause fra roret, når man skal spise eller bare slappe af.

Når man anløber havn skal man have gjort båden klar - fenderne hænger allerede på siden af båden. Fortøjringer er lagt på klamperne, og den anden ende er klar og lige til at smide på pælen. Det er vigtigt, at det foregår lidt i slowmotion, når man kan er en ombord. Så jeg styrer først mod de første/bagerste pæle og får lagt fortøjring om dem. Der efter tøffer jeg lige så stile mod broen, hvor mine fortøjringer allerede ligger klar.

File 6798

Fra en af mine single sejladser

Og husk vesten - den skal være på hele tiden!

Christian von Leck Østergaards billede

Hej Kim og Trine og alle I andre

Jeg sejler en del alene, og det har jeg det rigtig godt med. Jeg sejler Kap, med gaster, ca. 18 onsdage om året og familieture. Jeg syntes det er rart at kunne teste nye indstillinger eller bare nyde stilheden og eneste forstyrrende element er VHFen.

Jeg har lavet en checkliste der kommer igennem alt det jeg måske tidligere har glemt. Det er en stor hjælp. Jeg begrenser ikke sejl, jeg sejler tit med spiler, i starten var det lidt svært at få den ned igen, men med lidt øvelse går det nu fint.

File 6097

Landgang er som Trine skriver noget langsomt, det er landgang nu også f.eks. når det er børnene der skal tage fra. Jeg gør de bagerste fortøjninger klar, så de er lige lange, fortøjer og lader så motoren gå frem i tomgang, og justere lidt på længden om nødvendigt. Så er der masser af tid til at få for-fortøjningerne til at sidde godt. Det forstyrre måske lidt men min 4 cyll. motor har to lyddæmpere, så den siger ikke meget.

Jeg kan huske at jeg engang har læst at man kunne sætte et signalflag, der betyder solo-sejler, og dermed har brug for hjælp. Men jeg kan ikke huske hvilket signalflag der var tale om, så gad vide om der er nogen andre der kender det?

Bag på min bådshage kan jeg sætte en sjækkel med kliklås fast, det er super fedt til morring. kliklåsen står åben når den sidder i bådshagen.

/Christian

Bjarne Meyer J.s billede

Hej Alle.

Også jeg er fortrinsvis solosejler.

Jeg har prøvet meget, og en del af de ting der skal gøres i forbindelse med havnemanøvre, både tilgang og afgang, giver sved på panden, især i 10-12 m/s.

I min tidligere båd, fik jeg på et tidspunkt Rullegenua og Selvstyre, alt blev pludselig en del lettere!

I 2012 fik jeg "ny" båd, en Bavaria 32, med Rulle for- og storsejl, det glæder jeg mig rigtig meget til at prøve af.

I mine år som solosejler har jeg altid sat signalflag nummer 1, og det har gennem tiden givet mig en del hjælpende hænder ved anløb.

SØLVRORET er sejladsen der skal prøves i år, er der andre i gruppen der deltager?
Tilmelding kan nås endnu:-)

Hilsen
Bjarne

Gunnar Lund Nikolajsens billede

Hej Bjarne

Jeg har også meldt mig til sølvroret, og glæder mig meget til at komme på vandet og testet færdigheder, men det bliver vel også snart forår.

Hilsen

Gunnar

kohlers billede

Selv om tråden er 2 år gammel er den stadig aktuel. Jeg er relativt ny som sejler og jeg sejler alene, hvorfor jeg har gjort mig en del tanker om emnet, også nogle af de tidligere nævnte. "en extra lina att dra ner seglet" vil jeg overveje, ligesom at føre storsejls faldet til cockpittet. Alligevel kan man blive nødt til at gå på dækket i visse situationer. Redningsvest hele tiden er et must, men jeg har også anskaffet mig en "SafeOline" som jeg kan tilkoble min livline der selvfølgelig er fastgjort til redningsvesten. Jeg tænker på at anskaffe en mere, da det jo kan være på begge sider der kan være behov for at gå på dæk. Selvstyreren er ganske rigtigt en god ting når man sejler alene, man skal bare passe på at man ikke pludselig ligger i vandet og båden siger goodbye. Jeg vil overveje måske kun at sejle med rullegenua så længe jeg ikke har ført storsejls faldet til cockpittet. God ide med at have lidt forsejl på ved havnemanøvrer i tilfælde af pludselig motorstop, jeg kan jo nøjes med et lille sejlareal på min rullegenua. Jeg er pensionist og jeg har god tid, så jeg skal kun ud når der er rimelig sikker vejrudsigt i en overskuelig fremtid i forhold til sejlplan, men man skal selvfølgelig være forberedt på at vejrudsigten kan snyde.
Hilsen Bruno

Christian von Leck Østergaards billede

Hej Bruno
Det er fint med alt hvad der kan krybe og gå af sikkerhedsudstyr, men vær nu ikke "bange" for at sejle. Brug altid motor ind og ud af havne og snævre passager. Brug sund fornuft, vejrudsigter og overligger dage.
Op med kludene og af sted.

Vi ses
Christian

Annonce