Tyverisikring og GPS tracker til din båd

Trine Søes billede
4.285715
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.3 (7 stemmer)

 

Sejlnet har set nærmere på, hvad du kan gøre for at sikre din båd mod tyveri. Tyveri fra og af både er desværre blevet ret almindeligt. Det kan derfor godt betale sig at sikre sine værdier bedre end tidligere. Men hvordan kan man sikre sin båd og sit udstyr mod ubudne "gæster"?

Sejlnet har besøgt Dansk Alarm Sikring ved Køge, der blandt andet forhandler GPS baseret sporingsenheder til både, kaldet Tripple Track. Tripple Tracks systemer er baseret på en unik kombination af teknologierne GPS (positionering), GSM (mobiltelefoni) og UHF (radiobølger). Det smarte er, at de tre forskellige systemer fungerer uafhængigt af hinanden, og dermed giver en bedre sikkerhed for, at din båd eller dit udstyr bliver fundet igen.

 

Hvilke modeller findes?

Vi har set nærmere på to forskellige modeller - en med indbygget batteri, og en der tilkobles på forbrugsbatteriet i båden. Gældende for begge modeller er, at enheden monteres et skjult sted i båden, og aktiveres ved tyveri, der bevirker, at båden eller udstyret kan spores.

Model Big Brother er ved første øjekast blot en sort boks, der ligner en gammel regnemaskine uden display og taster.

File 384

Model Big Brother med fjernbetjening

Big Brother bruges steder, hvor det ikke er muligt at tilslutte enheden til et batteri eller fast strøm - kunne være i en dyr motor eller en båd uden forbrugsbatteri. Den indeholder alle 3 teknologier for sporring. Big Brother er 100% vandtæt, og det er muligt at tilkoble et elektronisk hegn omkring din båd, der fungerer som en tyverialarm. Rundingen i den ene ende indeholder batteriet, der forsyner trackeren med strøm i minimum to år. Læg mærke til den enkelte fjernbetjening til tyverialarmen med kun to knapper - en on og en off knap. Det kan ikke være nemmere og mere enkelt at til og frakoble tyverialarmen.

Det smart ved model Big Brother er, at hvis tyvene skjuler din båd eller dit udstyr, hvor GPS systemet ikke kan vise det - eksempelvis i en kælder eller i en container - så overtager GSM sammen med UHF systemet sporingen af din båd eller dit udstyr.

 

Model TT10 er en lille boks på cirka 6x8 cm, og er beregnet til at blive koblet til bådens batteri. Den er lille og diskret, og dens størrelse gør det muligt at gemme trackeren mange steder ombord. Den bruger minimalt med strøm, så den tapper ikke båden forbrugsbatteri ved at være tilsluttet.

File 386

Model TT10 er meget lille og diskret

Model TT10 består af 2 sporringssystemer - en GSM og en GPS enhed. Modellen kan fåes med en ekstern antenne, hvis bådens konstruktion vanskeliggør at få GPS signal inde i båden. Modellen har altså ikke radiobølgebaseret sporing, som model Big Brother har. Man kan købe en regnfrakke til modellen, så den bliver vandtæt.

For begge modeller gælder det, at der intet står på boksen, at det er sporingsenheder, eller noget man umiddelbart vil forbinde med tyverisikring. Steen Quist fra Dansk Tyveri Sikring fortæller, at de installerer boksen i båden, og du som bådejer ikke ved præcist, hvor den sidder placeret. Dette for at sikre imod forsikringssvindel fra bådejerens side.

Sporingsenhederne kan lokalisere stjålne eller bortkomne enheder - uanset hvor de befinder sig i hele verden. Positionen på din båd angives med præcise koordianter på elektronisk landkort via internettet. Du kan vælge at få et program med, hvor du kan følge din tracker live. Trackeren er sat til opdatere hvert 3 minut.

Modellerne kan også monteres i eksempelvis en påhængsmotor eller andet værdifuldt udstyr.

Elektronisk hegn omkring båden

Det er muligt at lægge et elektronisk hegn omkring båden med model Big Brother - det vil sige, at en alarm bliver aktiveret, hvis båden eksempelvis flyttes med en 50 meter væk fra dens normale plads (angivne koorinater). Alarmen bliver ikke udløst af bølger og bevægelser, men kun hvis båden eller det sikrede udstyr bevæger sig ud af det elektroniske hegn. Hegnet kan lægges rundt om båden - også når du sejler i fremmed havn. Du skal blot indstille din position, og hegnet vil virke i havnen på samme måde som, hvis båden lå i din hjemmehavn.

Du får en sms, hvis din båd bevæger sig ud af dit sikret område. Kontrolcentralen holder øje med, hvor båden befinder og flytter sig, når en alarm aktiveres. Når båden igen ligger stille - kan man vælge selv at tage derud eller få sendt en vagt. Alarmcentralen sørger også for at få underrettet politiet.

Hvad koster det?

Det er dyrt at være bådejer, og det er også dyrt at sikre sine værdier. Model Big Brother koster 6250 kroner plus installering til 1562,50 kroner, hvor Dansk Alarm Sikring kommer ud i båden og installerer og tester udstyret for dig. Model TT10 koster 5000 kroner plus installering til 1562,50 kroner.

Når du først har anskaffet en af de overstående modeller, kommer der et månedsabonnement på 120 kroner.

Hvor meget man skal sikre sig afhænger af ens frygt for at miste sine værdier, skuffelsen ved at få stjålet og ødelagt sine ting, og hvor meget man vil ofre på en tyverisikring. Det, der taler for en GPS baseret løsning som tripple track, er, at den kombinerer flere sporringsteknologier, så der er øget sandsynhed for, at du, som bådejer, får din båd eller udstyr igen. Du skal ikke bruge tid på at lede efter din båd i andre havne eller på land - du kan følge båden live på et elektronisk kort. Generelt er begge modeller er en dyr investering, men til gengæld har du sikret din båd godt - og vælger du model Big Brother, får du ovenikøbt en meget anvendelig tyverialarm med.

 

Steen Quist fra Dansk Alarm Sikring kan kontaktes på telefon: 29 70 71 71

 

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Torben H Jørgensens billede

Så er det billigere og mere sikret mht. sikkerhed til søs også at købe en AIS Transponder class B, så slipper man også for et månedsabonnement på 120 kroner.

Annonce