Vind Sejler kogebogen - HUBA & GRYDEN

Allan Lavridsens billede
4.6
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.6 (10 stemmer)

God og veltillavet mad under sejladsen er en væsentlig del af totaloplevelsen for enhver sejler, der holder af havets mangfoldige skatte. Opskrifterne i denne kogebog indeholder en skøn blanding af alle slags retter, men selvfølgelig er der stor fokus på de herligheder som er lige indenfor rækkevidde, når man befinder sig på havet, nemlig fisk og skaldyr. Huba tryller med de hurtige og nemme retter, der i al slags vejr kan tilberedes i bådens pantry samt de herlige grillretter der kan tilberedes på stranden eller kajen en lun og smuk sommeraften. 

Kærlighed

Bogen oser af kærlighed til de gode råvarer, samt glæden ved at tilberede og nyde et godt måltid i gode venners lag. Det behøver ikke være dyrt – det behøver ikke være besværligt – dette er en hyldest til det enkle liv under den store himmel. I forbindelse med opskrifterne fortæller Huba sjovt og inspirerende om oplevelser og mennesker han har mødt under sine mange sejladser i danske farvande.

Om forfatteren

Morten P. W. Madsen, af venner og i daglig tale kaldet HUBA, er en kreativ personlighed med mangfoldige talenter. Ud over at være sejler og en passioneret gourmet, er han først og fremmest musiker og billedkunstner. Han har gennem årene spillet med en lang række af Danmarks bedste musiknavne. I 90’erne var han bl.a. trommeslager i Kim Larsens band BELLSTAR. Kim Larsens portræt, malet af Huba, hænger i dag på Frederiksborg slot. 

Sejler kogebogen - HUBA & GRYDEN kan købes i boghandlen - eller hos saxo.com

Vind bogen her

Vi er så heldige at Hubas forlag har sendt os et eksemplar af Sejler kogebogen - HUBA & GRYDEN, så den udlodder vi som sædvanligt til sejlnets brugere.

Har du en hof-ret på din båd ? Del din bedste sejler opskrift som kommentar til denne artikel, så trækker vi en vinder til bogen.

 

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Mette FBs billede

Vores, og især børnenes, livret når vi er på sejlerferie er taskekrabber, godt kogt med krydderurter og bouillon (og måske lidt hvidvin). Indtages i selskab med en hammer til at slå på skallen/kløerne, og massevis af køkkenrulle Smile Dertil et godt brød.

Anna Larsens billede

Jeg laver tit kartoffelsuppe om bord. Kartoffelsuppe er dejlig mættede og smager rigtig godt. Suppe er rart at få, hvis man fryser lidt.

Du skal bruge:

300 g kartofler, skæres i tern

1 løg

2 forårsløg eller en porre (kan undlades, men brug så et stort løg).

1 spsk. olie

6 dl hønsebouillon

1 dl fløde Salt og peber

Bacon tern

Flûtes

Sådan gør du: Hæld olien i en gryde og svits løgene, til de er klare. Tilsæt kartoflerne svits dem lidt. Tilsæt hønseboullionenvand ,  der lige akkurat dækker grøntsagerne.

Koges i cirka 25-30 min til kartoflerne er møre. Imens steges bacontern på en varm pande til den er sprød. Efterfølgende blendes suppen og tilsæt fløden. Smag til med salt og peber.

Kartoffelsuppen serveres med bacontern og flûtes - og hvis man har purløg, smager det rigtig godt.

Ole Peter Norsks billede

Et kilo Jomfruhummerhaler, nogle skiver, f.eks. valnøddebrød og evt. Kryddermayonaise, smør.
Giv halerne et opkog i en grydefuld havvand tilsat lidt ekstra salt. Sluk og hæld vandet fra når de har nået kogepunktet. Nemt at sidde og spise medens man sejler.

Christian von Leck Østergaards billede

Lasagne

200g oksekød
1 god stor porre
2 løg
2 -3 gullerødder
2 - 3 persillerødder
2 fed hvidløg
2 tomater
Lasagneplader (fuldkorn)
1 ds fl. tomater
salt
peber
Oregano

Hvidvinseddige, balsamiko eller lign.
4 - 5 kviste frisk timian (afskåret er bedst)
lidt olie
lidt sukker

20g smør
½ L mælk
3½ spiseske hvedemel
revet muskatnød
100 - 200g revet ost

Der skal bruges to gryder (stor - lille) og en bradepanne / aluform eller fad til at gratinere retten i ovnen.

  • Snit porre, løg og grønsager.
  • Steg køddet i lidt olie til det er gennemstegt, tilsæt porre, timian, løg, hvidløg og persillerod. Lad det stege i 5 min. og vend lidt rundt i det et par gange.
  • Tilsæt gullerod og tomater (skåret i små stykker). Kom de fl. tomater i og lad det simre uden låg i 10 min. Smag til med sukker, salt og peber og eddige (et par teske fulde).

 

  • I den lille gryde kommes smør og 3½ spiseskefulde hvedemel, dette piskes sammen og mælken kommes i lidt af gangen og der piskes godt. Der smages til med salt, rigeligt friskkværnet peber og revet muskatnød. Til sidst tilsættes halvdelen af den revne ost og der varmes godt igennem og smages til. Det er en god ide at krydre retten godt da lasangepladerne suger lidt smag og salt.

I et smurt fad hælder du lidt af ostesovsen, så lægges først plader så kødsovs osv. Der afsluttes med plader, ostesovs og revet ost. Inden du gratinere retten i ovnen drysses lidt oregano på toppen.

Gratineres i ovn ca. 45 - 60 min. Serveres med grøn salat, brød og rødvin.

God appetit

Den kan varieres med mange forskellige ingridienser, for eksempel kan kødet erstattes af hakket spinat og hytteost. Lasagnepladerne kan erstattes af auberginer skåret i skiver, ristet på panden og drysset med parmasanost, eller tomatskiver med basilikum.
Eller brug fisk som tun, det skal have en del peber og lidt fløde. Og alle mulige grøntsager.
 

Rigtig god fornøjelse

/Christian

Krakas billede

I en moderne version kan der bruges hestekød ;oD.

Christian von Leck Østergaards billede

Ja da! Grillhest eller grillkilling.

bendsens billede

Grill-dampet mørbrad...

Vi har en tøndeformet grill, der kan bruges udslået som alm. grill eller lukket som kuglegrill.

Vi bruger den mest sammenklappet, så flyver der ikke gløder og aske rundt på kajen.

Tag en grill-bakke og læg 2 lag stanniol i bunden. En god sjat madolie på, så kødet ikke brænder fast. Hvidvin eller vand, en god klat smør og hvad man nu lige har af krydderier (hvidløg og bacon er kanon)

Mørbraden på, og så lukkes stanniolen rundt om - ikke stramt, der skal være godt med luft inde i pakken.

Nu er der plads til enten bagekartofler eller nye danske afvaskede kartofler med rigeligt salt langs med foliepakken.

Serveres med kryddersmør og gerne hvidløgsflutes. Retten smager sjovt nok meget bedre når man er på båden, end hvis man laver den hjemme...

HOs billede

Stort tillykke bendsen.
Må prøve din opskrift som lyder lækkert engang når jeg får tid.
Når vi er i båden spiser vi noget andre ikke vil have, de vigtiste ingridienser er:
Så lidt tid som mulig, så lidt opvask som mulig, så lidt arbejde som mulig Smile
(dog med få undtagelser - i dag røg der en culotte og bagekartofler i ovnen, gulerødder og bearnaisesovs i gryden)

HOs billede

Fyldt pepper
Bacontern brunes af i en gryde.
når bacon er 2/3 dele færdig, hældes de delte cocktailpølser i og steger med.
derefter 1 skivet løg og en pakke skivede friske champignon.

Når ovenstående er smagt lidt til med lidt olie, paprika og lidt ketchup, hældes dette i igennem en si.

Brug væden fra ovenstående til at brune oksekødet til en grov millionbøf.
Når kødet er nok blandes det hele sammen og småsnurrer, smag til med salt, pepper, paprika, lidt fløde, lidt flydende margarine og ketchup.
Når det har en rigtig god smag, så tilsæt to teske sukker, og lad det simre lidt.

Blancherer de halve pepper i fem minutter i kogende vand.

Pepper stillet i en ildfast fad - fyld helles i - pynt - en klat ketchup - tyndskåret skinke - lidt champignon - i ovnene 20 minutter eller så.

1 pak bacontern
1 bakke hakket oksefars - nu ikke for magert.
1 pak cocktailpøler
1 løg
1 bakke skivede champignon
1 lille flaske sød kraftig ketchup.
meget tyndskåret skinke (lidt)

Hertil ris.
Bretagne sovs - smagt til med lidt ekstra ketchup og lidt piskefløde og sukker til allersidst.

Allan Lavridsens billede

Jeg har rystet terningerne og bendsen har vundet. Tillykke.

Annonce