Inspiration til sommerens sejlture - Flakfortet

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (2 stemmer)
Danmark
55° 42' 11.3688" N, 12° 43' 52.914" E

Sejlnet vil henover sommeren bringe inspiration til, hvilke havne der kunne være et besøg værd. Sommerens serie er ment som inspiration til at få besøgt nogle af de dejlige havne, vi har i Danmark. Nogle havne byder på god atmosfære, mens andre byder på spændende seværdigheder og dejlige oplevelser. Vi lover, at vi i løbet af sommeren bringer havne og oplevelser for enhver smag. Har du foreslag til en eller flere havne, vi bør gæste i løbet af sommeren, hører vi gerne fra dig. Vi lægger ud med Øresunds perle.

Flakfortet - Øreunds perle

Midt ude i Øresund mellem Danmark og Sverige finder man Flakfortet. Flakfortet er kunstig skabt ø, der har været en del af Københavns sø- og landbefæstning. Fortets primære opgave var at sikre København mod bombardement fra søsiden og at spærre sejlløbene. Flakfortet har været benyttet af militæret frem til 1968. I perioden 1969-75 lå fortet ubevogtet hen og blev i samme periode udsat for hærværk. Fra 1975 og fremefter har fortet været åbnet for lystsejlere.

File 3390

Havnen på Flakfortet

Havnen er nem at anløbe

Den kunstige ø er på 30.000 m2, og havnen har plads til cirka 200 både. Indsejlingen til fortet kan være vanskelig at få øje på, og man skal relativt tæt på for at se indsejlingen til havnen. Havnen er dog nem at anløbe, og alt efter hvor dybt ens båd stikker, kan man placerer sig frit i havnen, dog med undtagelse af det lille færgeleje, hvor færgen fra København anløber flere gange om dagen. Der er el-stik hele vejen rundt på øen. Ønsker man mere stilhed og privatliv, kan det anbefales at fortøjre båden på øens bagside.

File 3400

Der er stille og roligt på Flakfortets bagside

Havneafgift opkræves for ethvert anløb af havnen, der regnes dog med to takster - en for dagsanløb og en for overnatning. Havnefogeden kommer rundt på øen, eller man kan betale afgiften i den lille havnekiosk.

Gå på opdagelse i det gamle fort

Det er sjovt og spændende at gå på opdagelse i fortets gange og mange små rum. Fortet bærer stadig tydeligt præg af at have været et militært anlæg.

File 3391

Lange gange og små rum - lige til at gå på opdagelse i

Det er muligt at gå rundt i fortets mange gange og rum. Det er dog en god idé at huske en god lommelygte, så man kan lyse rummene op. Flere af rummene er så mørke, at det er umuligt at se eller bevæge sig rundt uden lys. Det er imponerende at tænke på, at fortet har haft op til 550 mand boende ad gangen. Læg især mærke til tekst på vægge og døre - det er sjovt at læse.

File 3392

Her fandt vi senge i et af de mange små rum

Det siges, at tyskerne har efterladt et spøgelse ved navn Helmuth, da de forlod Flakfortet i 1945. Om spøgelseshistorien er sand ved vi ikke, men du kan jo se, om du kan finde ham, når du går på opdagelse.

Går man op på fortets top, kan man se rester af de mange store kanoner, fortet har været udstyret med igennem tiderne.

File 3396

På fortets top finder man resterne af de store kanoner, der har peget udover Øresund

Havnens fristelser

Skibsprovianten er navnet på fortets lille havnekiosk. Kiosken fungerer også som havnekontor, og er havnens naturlige centrum. Kiosken har godt udvalg, så der kan provianteres uden problemer. Får man lyst til at grille, sælger kiosken grillriste og kul, der kan benyttes i grillområdet. Det er også i kiosken, man kan leje golfkøller og bolde til øens minigolfbane. Perfekt, hvis man er blevet træt af at udforske fortet.

File 3399

Man kan fordrive tiden med et spil minigolf

Der er flere steder på øen opstillet borde og bænke, man frit kan benytte som gæstesejler. Ved siden af minigolfbanen er der opstillet et større grillområde, hvor man kan grille og spise.

File 3394

Der er borde og bænke mange steder på øen

Nyd den fantastiske udsigt

Flakfortet er en speciel oplevelse, fordi at man befinder sig midt ude i Øresund. Der er en fantastisk udsigt fra fortets top, der befinder sig 23 meter over havoverfladen, indover København og Malmø. Man kan slikke sol i fortets mange gyder.

File 3395

Mange besøgende slikker sol eller nyder en frokost i det fri på fortets top

Fortet byder på oplevelser til alle aldre, og her har vi en havn, hvor der for en gangs skyld ikke er knyttet nogen by til. Det betyder, at øen er en seværdighed i sig selv.

Har man ikke selv lyst til at lave mad, har fortet også en udemærket restaurant. Om sommeren kan man endda opleve live musik om fredagen og lørdagen.

File 3398

Restauranten på Flakfortet, hvor man kan nyde mad ude og inde

Vi kan varmt anbefale en tur til Flakfortet. Det er ikke uden grund, at vi har navngivet den som Øresunds Perle. Du vil ikke fortryde at gæste denne havn i løbet af sommeren.

 

Foto: Sejlnet.dk

Annonce