Grill ombord - hvad skal jeg vælge?

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Det er sommer, og dermed også højsæson for at grille. Vi marinerer lækkert kød og køber spændende pølser - at grille er for det fleste stærkt forbundet med sommer, hygge og socialt samvær. Og findes der nogen bedre restaurantudsigt end at sidde i sin båd og nyde både mad og omgivelser? Men hvilke muligheder findes der for at grille?

Engangsgrill

Navnet antyder jo ganske korrekt, at grillen kun kan bruges en gang. Den koster cirka 20-25 kroner og kan fåes i de fleste supermarkeder og tankstationer. Grillen er pakket ind i plastik, så den suger ikke fugten fra omgivelserne, hvilket er et plus taget i betragtning af, at man har den med ombord. Det kan være svært at få tændt grillen, og den er lang tid om at blive varm, og kullene brænder tilmed ujævnt, hvis man ikke få flyttet på dem. Man skal være en tålmodig grillmester med en engangsgrill, men det kan sagtens lade sig gøre.

 

File 948

Det kan være svært at få ordenlig gang i kullene i engangsgrill

Engangsgrillen er ret upraktisk at flytte rundt på, og den skal brænde ud og køles helt ned, før man kan smide den ud. Ydermere skal man være opmærksom på, at den bliver meget varm i bunden. Selvom nogle engangsgrill har et lille metalstativ, grillen kan stilles ovenpå, vil vi ikke anbefale at grille ombord, men at finde et underlag, der kan tåle varme.

Det er et plus, at engangsgrillen er billig og let at transportere. Den kan fint grille pølser og et par koteletter, men har du store grillambitioner ombord, bør du nok se dig om efter et alternativ.

Cobb grill

En Cobb grill har en vægt på cirka 4 kilo, hvilket gør den meget praktisk og nem at medbringe ombord i båden. Der medfølger en praktisk transporttaske med, når du køber grillen, der koster cirka 8-900 kroner.

 

File 945

Cobb grillen er praktisk, da den kun bliver varm indeni og ikke udenpå

Cobb grillen bliver kun varm på indersiden, hvilket gør, at den nemt kan flyttes, selv når der er fuld gang i den. Her er en grill, hvor du rent faktisk kan grille ombord. Cobb-grillen er konstrueret på en måde, hvor der er en lille isoleret varmekilde i midten omgivet af en tyk isoleret skål. Derfor kan man flytte rundt på Cobb grillen, selv om temperaturen er 280-300° indeni. Cobb grillen bruger 6-10 briketter, der rækker i op til tre timer. Erfarende Cobb grill brugere anbefalder at købe de lidt dyere briketter til grillen, da resultatet bliver bedre.

Der fås masser af tilbehør til Cobb, så den også kan bruges som raclette eller fondue. Man kan også købe en wok eller pande, og inde i selve grillen kan der stå en gryde. Derfor er Cobb grillen et virkeligt godt valg, da man som sejler kan lave forskelligt mad på grillen. De forskellige dele kan nemt skilles ad og vaskes af.

Cobb grillen er en lidt dyere løsning end en engangsgrill, men kan tilgengæld bruges flere gange og er langt mere stabil. Man kan med fordel købe grillen i en campingsudstyrsbutik, der ved Sejlnet's søgning var billigere end sejlsportsbutikkerne.

Gas grill

En gas grill kan monteres på søgelænderet på båden, og det er muligt at anvende grillen i alt slags vejr. Gas grillen er også klart den dyreste grill, idet en mellem størrelse grill koster omkring 1300 kroner, og dertil kommer gasflaske. En lille gas flaske rummer nok gas til cirka 2,5 times grill, og koster cirka 450 kroner.

File 952

Gas grill monteret på søgelænderet

En gas grill fungerer ved, at gasflammen opvarmer nogle lavasten eller stålprofil i grillen, der overfører varmen til risten, hvor du griller din mad. Gas grillen er nem at tænde og slukke - det fungerer som ved et almindeligt gaskomfur, hvilket også gør det nemt at regulere varmen. Det helt store plus ved en gasgrill er, at du slipper fuldstændigt for aske - og den er nem at rengøre. Til gengæld får maden ikke den karakteristiske smag af kul og røg, som en almindelig kul grill afgiver.

Vær forsigtig og opmærksom

At grille ombord er lækkert og hyggeligt, men kan også være farligt, og du bør være opmærksom hele tiden. Alternativt kan du grille på broen eller kajen, og derefter spise den grillede mad ombord.

Vær opmærksom på at en meget rygende grill kan signalere brand ombord for andre sejlere, der ikke kan se eller ved, du blot er igang med at tilberede aftensmaden. Sørg for at rydde op efter dig selv, når du er færdig med at grille. Det er ikke lækkert at ankomme til en havn, hvor forrige aftens engangsgrill står på bådbroen eller kajen.

Hvis du bruger gas grill, bør du være ekstra forsigtig med lækage og brug kun en godkendt slange fra gasflaske til grill.

 

Sejlnet.dk ønsker dig en god sommer og grillsæson.

 

 

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
HOs billede

Hej
Fin artikel, men.
Rigtig mange lystbåde-havne har opslået forbud mod grill i båden og på broen.
Tjek dette inden du starter op i grillen.
HO

Trine Søes billede

Enig, mange havne er faktisk også begyndt at have små grill steder, hvor der er i forvejen er borde og bænke. Så det er nogle gange nemmere bare at have noget kul og eventuelt en rist med.

Man kan jo eventuelt tjekke det i Sejlnets havneguide om der er grill/grillpladser i havnen.

Christian von Leck Østergaards billede

Jeg var i Hov havn (ved Odder) nogle gange sidste år. Jeg mener faktisk at den venlige havnekaptajn tænde op i grillene på land og så kunne man bare benytte dem.
I nogle blomsterkummer er der plantet krydderurter, til fri afbenyttelse.

I det hele taget en super havn at gæste, hyggelige omgivelser, nye flotte toiletter med vaskeri. Nu også med benzin og dieselstander. til dankort.

Peter Henrik Tramms billede

jeg har selv coop grillen. den er fin, men det er jo også hyggeligt med fællesskabet ved havnegrill pladserne som næsten er over alt. Smile)))

bendsens billede

Vores - p.g.a. beliggenheden inde i Køge Bugt - ikke voldsomt besøgte havn, Ishøj, har rigtig mange borde/bænke med grill til fri afbenyttelse. Men et godt råd - og det gælder nok de fleste havnes offentlige grille - sørg altid for at have nogle grillbakker med, der er næsten garanti for ekstremt ulækre riste...

Bernd Meissners billede

Uanset hvilen Grill man køber, må den ikke bruges ombord. Søfartsstyrelsens regulativ for mindre industri og lystbådehavne, gælder generalt. Selvom der ikke i de enkelte marinaer står at det er forbudt at grille i båden og på broerne, er marinaerne i Danmark omfattet af søfratsstyrelsens regulativ. God sommer OG SIKKER GRILL PÅ LAND.

Trine Søes billede

Jeg foretrækker nu også at grille i havnen på land Shock)

Torben Gs billede

Jeg bruger en Weber go anywhere, da den kan komme i kiste bænk uden adskillelse, har også brugt en Weber smokie joe, men go anywhere er lidt større.
En Cobb kan ikke lægges i kiste bænken uden at den skilles ad - så den er ikke en option for os.

Vil da også slå et "slag" for at man går i land for at grille, sidst jeg var på havnen, så jeg et par "tom hjerner" som flyttede Cobb´en ind på båden, da andre bådejere gav dem besked om at grill på broen var forbudt.

Har hørt mange sige: jamen en Cobb bliver ikke varm, så der sker ikke noget: citat slut

Annonce